2016. már 15.

Hogyan írj egy fiú szemszögéből

írta: AmareLily
Hogyan írj egy fiú szemszögéből

tumblr_o0uzgusu9i1v28e24o1_250.gif Azt hiszem rengeteg ember nevében beszélek akkor, ha azt mondom, hogy sokkal több fiú-szemszögű könyvnek kellene lennie a könyvespolcainkon. Személyes tapasztalatom az hogy sokkal jobban élvezek egy váltó szemszögű történetet, mint egy "csak női"-t. Mégis, mivel a YA könyvek szerzői többségében nők, így a feladat komplikáltabb lehet, mint hinnénk. Ne aggódjatok, hölgyek. A helyzet nem annyira reménytelen, mint aminek tűnik. 

Mivel természetesen nem látok bele egy srác fejébe, így lássuk, miként felel a kérdésekre Brett, aki ezt a blogot vezeti. Talán a válaszaival egy kicsit jobban beleláthatunk a másik nem fejébe. 

Mi folyik egy fiú fejében?

Ugyanaz, mint a legtöbb emberében. Felelősség, határidők, család, élet. Van csak szimplán semmi.

Szerinted miben tér el a lányok és a fiúk gondolkozása? Hogyan reagálnak a problémákra esetleg veszélyes helyzetekre?

Úgy gondolom, hogy a lányok gondolkodása sokkal inkább az empátián nyugszik és az érzelmeken. A fiúk általában gyakorlatiasabbak. Az alappillér az, hogy minden problémára van megoldás, és gyakran nem számít a következmény, ha a probléma megoldódik. 

Igaz, hogy a lányok általában sokkal logikusabban közelítenek meg egy problémát/helyzetet. Sokszor olyan fontos dolgokat vesznek észre, ami felett a fiúk egyszerűen elsiklanak. Hogy hogyan, arról fogalmam sincs. Azt hiszem a legtöbb srác inkább a határozott és közvetlen utakat részesíti előnyben.

A veszélyes helyzetekre rátérve, azt hiszem minden srác azt gondolja magáról, hogy ők lennének az elsők, akik veszély esetén bátran reagálnak és megmentik a helyzetet. A legtöbb fiú fizikai módot keresne a helyzet megszüntetésére. Lehetőleg a leggyorsabb módot.

A fiúk természetes testalkata nagyban meghatározza a helyzetekre való reagálást, de nagy valószínűséggel egy közeli objektumra fognak hagyatkozni: bármi tompa, nehéz, esetleg éles. 

Hogyan dolgozzák fel a fiúk az érzelmeket, különösen a haragot és a szomorúságot? Mikor sírhat egy fiú karakter?

A legtöbb fiú szereti elhitetni másokkal, hogy nincsenek "érzelmeik". Azt feltételezik, hogy a férfiak csak eltemetik ezeket és továbblépnek. Ez 100-ból 90 alkalommal sikerülni is szokott. A maradék 10 alkalommal a pohár túlcsordul, míg ki nem bukik a tartalma. 

tumblr_inline_o2sot1dobr1r14il0_500.gif

A fiktív fiúknak igenis sírniuk kéne, de ehhez valami erős érzelmi löket kell. És semmi képen sem a harag. Ez a különbség. Ha megtámadsz egy fiút, dühös lesz. Ha összetöröd, sírni fog.

Összefoglalva, "csak" pszichológiailag dolgok csalják elő a könnyeket egy fiú szeméből. 

A fiúk különböznek, de nem robotok. Ha egy szerettüket veszítik el, az biztos hogy könnyekhez vezet, de megpróbálják addig visszatartani az érzelmi folyamot ameddig lehetséges.

Ti tényleg csak a szexre gondoltok? Hogyan látjátok a lányokat? Aggódnunk kéne azzal kapcsolatban, hogy hogyan néztek meg minket/stíröltök végig?

Az első kérdésre válaszolva, ne higgy el mindent, amit az újságok írnak. A fiúk nem szex-megszállottak, de ha mégis, akkor jobban jársz ha nagyban elkerülöd őket. 

A következő kérdésekre a válasz: a fiúk MINDIG megnézik a lányokat, ugyanúgy ahogy észrevesznek minden fenyegetést jelentő azonos neműt a szobában, vagy ahogy feltűnik nekik egy TV jelenléte. 

Ami pedig a hogyan látás kérdését feszegeti - a fiúknál a második pillantás számít. Az első stírölés nem számít, az ösztönös, a második viszont már érdeklődést tanúsít.

 A legtöbb lány egyből a rossz következtetést vonja le, ha észreveszi, hogy egy fiú stíröli. Hajlamosak azt hinni, hogy már az a tény, hogy őket nézi azt jelenti, hogy elcsavarták a srác fejét. Lehet hogy vonzódik hozzád de lehet hogy nem.

Ne feledd, a fiúknál általános szabály, hogy "amíg nem tudsz jobbat, addig inkább hagyd". Ez azt jelenti, hogy a srácnak talán tényleg tetszel, talán el tudja magát képzelni veled egy kapcsolatban, de ezek után még felsorol magának egy tucatnyi okot, hogy miért nem működne a dolog. 

 És most minden fiú nevében, akik kint élnek a nagyvilágban: Lányok.... tegyétek meg az első lépést! Nekünk nehéz értelmezni az érzelmeket, reakciókat és az apró célzásokat. Mond meg ha van barátod, mond meg ha kedvelsz minket! A legtöbb srác nem szereti a "vadászatot", ha futnia kell egy lány után. Légy nyílt és őszinte!

Hogyan néz ki egy fiú-fiú és egy fiú-lány beszélgetés?

Egy fiús beszélgetés a létező legkevesebb szóhasználattal jár. A fiúknak általában csak két-három közös témájuk van: sport, kaja, zene, munka, játékok. Ezeken kívül igen kevés beszédtémájuk van. Felejtsd el a pletykákat. Hímneműek közül senkit sem fog érdekelni, hogy mi történt múlt hétvégén, hacsak a válasz nem sorolható az előbb említett kategóriákba. 

Beszélgetni egy lánnyal... ez nagyban megváltoztatja a viselkedésünket. Néhány srác teljesen szétcsúszik és félénk egy lány társaságában, van aki pedig henceg és túl magabiztos. A középúton, ahol én is vagyok, egyszerűen arra próbálunk törekedni, hogy megnevettessünk. Legyél akár fiú vagy lány.

 

Attól függően hogy egy lánynak tetszik-e a fiú vagy sem (és ezzel a fiú tisztába van) azon az úton fog alakulni a beszélgetés. A fiúk nem fognak plátói szerelemmel vergődni, nem kezdenek el barátkozni egy lánnyal csak azért hogy majd talán lesz valami közöttük. Az is lehet hogy egyszerűen egy olyan barátságba van veled, amiben már fiúként tekint rád. És hidd el, hogy ez nem feltétlenül egy bók. 

 Tippek fiú párbeszédekhez?

Légy lényegre törő! Ha egy fiú mondani akar valamit, akkor azt ki is fogja mondani. 

Ha két fiú nem ért egyet, légy résen! A legtöbbünk igen forrófejű, főleg ha veszekedésről van szó. Mindenkinek van véleménye, de az enyém jobb mindenkijénél!

Mi a helyzet a testbeszéddel, gesztusokkal, stb.?

A fiúk védekező üzemmódba vannak 24/7.Keresztbe tett karok és apró bólogatások, ha egyetértenek valamivel. Barátok között még a hátba veregetés és a hajborzolás (nagyon szoros barátság, inkább testvéri) a jellemző.

Lányokkal ez sokkal kínosabb. Talán néha elejtenek egy-egy apró érintést, de egyébként a való világban a fiúk sokkal tudatosabbak a lányok körül, mint ahogy azt a YA könyvekben felvázolják.

Milyen hamis nemi sztereotípiákat ismersz?

Minden férfi, nagy és izmos, aki pontosan tudja hogyan kell megszerelni egy autót, vagy épp szétverni valakit, ha az imádott nő becsületéről van szó. Kerüld a történetedben a "nagy, izmos srác, aki még okos és vicces is" sablont. Persze vannak olyanok akik belesorolhatók ebbe a kategóriába, de senki sem kaphat meg mindent az életében, amit csak szeretne. 

Nem tudja minden egyes hímnemű, hogyan kell egy kocsit megszerelni. Alkoss tökéletlen karaktereket, hisz mindenkinek vannak hibái. Írj realisztikus srácokról, a gyenge pontjaikkal együtt. 

Bármi, a félreértések elkerülése véget?

 Tévhit, hogy a fiúk nem törődnek a lányok érzéseivel. Törődünk mi, csak nem tudunk mit kezdeni vele. 

Szintén tévhit, hogy minden vékony srác, kocka és különc. Én elég vékony alkatú vagyok, mégse vagyok kocka. Rengetegszer olvasok olyan történeteket amiben, a nagy, izmos és fantasztikus srác megkapja a gyönyörű lányt, mégsem mutatja be a mai világ igazi szerelmi életét, ami sokkal több mint nagy izmok és éles járomcsont.

Mit tudnál ajánlani egy fiú karakter külső és belső tulajdonságainak kiegyenlítésére?

Ugyanaz, mint fent. Az egyensúly a kulcs. A nagydarab srácoknak nem kell ostobának lenniük, mindössze nem tudják a választ. Míg a sovány és ügyetlen fiúknak az eszükben találhatjuk az erejüket. 

 Mi is összetettek vagyunk. Vannak érzéseink, érzelmeink és múltunk amit eltemetünk és nem szeretünk róla beszélni. Próbálj meg felfedezni egy fiút belsőleg! Miért ilyen goromba, vagy épp szégyellős? 

Valaki nagy és izmos? Vajon miért? Genetika? Így érzi magát férfinak? Vagy az apja erőltette rá?

És a vékony srác? Terrorizálják? Nincs önbecsülése, mert csak a nagy és izmos fiúk kapják meg a lányokat?

Olvastál olyan könyveket amik fiú szemszögből voltak írva, női írók által de rosszul? Mik voltak a hibák?

MAJDNEM minden YA könyv női szerzőtől van, amiben a tökéletes pasi a második személy. Feszülő izmokkal, éles járomcsontokkal, gyönyörű szemekkel, és gyengéd ujjakkal. 

Az hogy fantasy, nem azt jelenti, hogy nem lehetnek benne élethű karakterek. Valakik, akik képtelenek rosszat tenni és fizikailag és szellemileg is tökéletesek.

Ha szeretnél kiegyensúlyozott fiú karaktert, akkor olvass YA könyveket Férfi írók tollából. Gondolj Thomasra van Newtra az Útvesztőből. Véznák, eltökéltek és egyenlő részben volt bennük a bátorság és a félelem. 

tumblr_nlo354ydwm1snlyd3o1_500.gif

tumblr_ng69401jsm1r7eta3o1_500.gif

 

 

 

 

Van két "jó" példám női írótól: Az Éhezők Viadalában Peeta. Még Gale a már fent említett nagy és izmos srác, akinek meg kéne szereznie a lány szívét, addig Peeta...nem az. Neki belső erősségei vannak, ő csak a pék fia, és sose mutatott semmilyen olyan tulajdonságot, amitől tipikus YA srác lenne. Ő csak egy srác aki véletlenül beleszeretett egy lányba, akivel nem egy ligában játszanak. Meglepően tökéletes karakter számomra. 

És J.K. Rowling is kiemelkedő munkát végzet Ronnal. Harryvel nem annyira. De Ron bemutatja hogy még a legesetlenebb és a legnagyobb kétballábas karakter is lehet sport csillag és megkaphatja a lányt, anélkül hogy ellopja a hős elől a nagy showt. 

És egy utolsó megjegyzésként: kérlek, kérlek, KÉRLEK a karaktert írd meg először! Írj le egy emberi lényt, célokkal, haraggal, boldogsággal és vágyakkal! Írj le valakit akivel az olvasó együtt tud érezni! Az olvasók szórakozni akarnak és hogy a kedvenc karaktereik elérjék a céljaikat; legyen szó fiúról vagy lányról. 

 

Forrás

Szólj hozzá

howtowrite