2016. máj 23.

Az amnézia #1

írta: AmareLily
Az amnézia #1

Az amnézia különböző fajtái

Te tudtad hogy az amnézia nem csak arról szólhat hogy elfelejted az egész életedet? Lássuk milyen fajtákkal is állunk szemben, hogy hitelesen tudjunk róla írni!

Amnézia minden fajta műfajban megtalálható, hisz az, hogy a karakter nem emlékszik olyan dolgokra amire a megszokott ember igen, elég izgalmassá tud tenni egy történetet. A legtöbb ember egy amnézia típust ismer, mikor valaki teljesen elveszti az emlékezetét egy bizonyos pontól visszafelé. Ez a legnépszerűbb amnézia amit a könyvekben szoktak ábrázolni és ez a legbrutálisabb is. Igazából több amnézia is van terítéken, mindegyik különböző okkal bekövetkezve, nem csak azért mert bibis lett a fejünk.

Általánosságban elmondható, hogy az amnézia emlékezetvesztéssel jár, többfajta okból:

  • fizikai sérülés
  • lelki trauma
  • drog és egyéb szerhasználat
  • különböző betegségek

Azonban előfordulhat, hogy ez a sunyi kis dolog nem érinti az összes emlékedet.

Emlékek fajtái: 

Rövidtávú vs. hosszútávú memória

Ahogy a neve is sugallja a rövid távú memória átmeneti. Korlátozott ideig vannak jelen az ember fejében, de addig igen élénken. 

Amikor egy rövidtáv emléket az ember begyakorol (például ismétléssel) az elősegíti az emléket abban, hogy a hosszútávú memóriába jusson. A hosszútávú memória korlátlan nagyságú, így egy egész életnyi emlék is elfér benne. 

A hosszútávú és a rövidtávú memória szerkezetileg és funkcionálisan is különböző, ami azt jelenti hogyha az agy valamelyik része sérül, akkor lehetséges hogy csak az egyik memória típusra lesz hatással. Tehát ha egy baleset után kiderül, hogy a rövidtávú memóriája sérült, akkor az nem jelenti azt hogy a hosszútávú is. 

Nyílt vs. rejtett memória

Ahogy a hosszú- és a rövidtávú memória is különbözik úgy különböznek az emlékeink is. Először is vannak az explicit, azaz a nyílt vagy szándékos emlékeink, amelyekre tudatosan emlékezünk. Olyan dolgok ezek mint az időpont mikor randid lesz vagy az első napod a munkában. 

Ezzel szemben az implicit azaz a rejtett vagy nem szándékos emlékeink gyakorlatilag az élet tapasztalataink, például az hogy tudsz minden napi gyakorlás nélkül biciklizni (amit ugye tudjuk, hogy sose felejt el az ember).

Ha egy ember amnéziában szenved az nyílt, a rejtett, a hosszútávú és a rövidtávú memória nem ugyanúgy lesz érintve. A nyílt memória sérülhet úgy, hogy nem emlékszünk bár fontosabb emlékünkre eközben pedig ugyanúgy tudunk biciklizni mint a balesetünk előtt. 

Attól függ, hogy milyen lesz az amnéziánk, hogy melyik fele sérül az agynak.

Amnézia típusai 

Anterográd amnézia 

Röviden, ez az amnézia képtelené teszi az új emlékek gyártását. Emlékszel mikor mondtam, hogy a rövidtávú memória sérülhet de a hosszúnak nem kell? Anterográd amnézia. Az emberek akik ebbe szenvednek, nem tudnak új emléket elraktározni magukban egy bizonyos pont után az életükben (amikor az amnézia kialakult), egyszerűen elfelejtik egy rövid időn belül. Ki látta az 50 első randi-t? Na az pont ezt az esetet írja le. 

 

A mediális temporális lebenye az agynak sérül ilyen esetben, ennek oka lehet fejsérülés, betegség, vagy alkohol és drog fogyasztás. Hogy mennyi ideig tart ez az amnézia, azt igen nehéz megmondani. Lehet ez egy reakció rövid időre, mint alkohol vagy drog fogyasztásánál, de akár hosszabb is egy nagyobb trauma vagy betegség hatására. 

Retrográd amnézia 

Ez az amire az emberek általában gondolnak, ha meghallják a szót, hogy amnézia. A beteg nem képes visszaemlékezni a baleset előtti eseményekre. Képesek arra hogy új emlékeket hozzanak létre, viszont a régebbiek sérülnek. Nagyon ritka, hogy valaki teljesen elfelejti, hogy ki is ő, de ha megtörténik azt globális amnéziának hívjuk. 

 Általában a hippokampusz és a halántéklebeny találják ilyenkor retrográd amnéziás helyzetben, agyi sérülés, trauma, betegség vagy sebészeti baleset okán. Szóval, ha valaki retrográd amnéziában szenved, nem fogja visszanyerni az emlékeit attól, hogy elmeséled neki. A gyógyulás inkább spontán, ha egyáltalán felgyógyul az érintett. 

Például, Katiet és a bátyját elrabolják és a lánynak végig kellett néznie, ahogy borzalmas dolgokat művelnek a testvérével. Katienek sikerül megszöknie, ám a traumát nem tudta feldolgozni és disszociatív amnéziát tapasztalt magán. (A hirtelen lecsapó változata a retrogárd amnéziának.) Nem tudott visszaemlékezni a személyes adataira vagy a múltjára. 

Vegyes amnézia

Gyakori hogy az ember mind a két amnézia típusban egyszerre szenved, különböző mértékben. 

Például, Henry súlyos epilepsziában szenvedett így elhatározta hogy szike alá fekszik. Mikor felébredt nem volt képes új emlékeket létrehozni és több év "eltűnt" a fejéből. 

Mikor amnéziáról akarsz írni, pontosan el kell döntened, hogy milyen típusúval akarsz foglalkozni, hogy lás, azok milyen hatással vannak a karaktered mindennapi életére, vagy a kalandra amibe belekeveredik.

Valószínű például, hogy Henry még mindig meg tud tanulni motorozni, és tudni is fogja hogyan kell csinálni még az után is, hogy elfelejtette, hogyan is tanulta meg. 

 

Szólj hozzá

sorozat egy írónak mindenhez értenie kell